Enrere

L’OBC celebra els 80 anys del mestre Antoni Ros Marbà amb la seva música i la seva batuta

Lisi Andrés
L’OBC celebra els 80 anys del mestre Antoni Ros Marbà amb la seva música i la seva batuta
L’Orquestra estrenarà l’obra de Ros Marbà Tres Homenatges: “A Toldrà, a Mompou, a Montsalvatge” i els solistes Josep Colom i Albert Guinovart interpretaran una obra de Lluís Benejam que no s’ha tocat mai a Barcelona.

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya homenatja aquest cap de setmana Antoni Ros Marbà en el seu 80 aniversari. El mestre Ros Marbà tornarà a dirigir l’OBC quan fa 50 anys que va ser nomenat director titular —càrrec que va ocupar durant més de 15 anys— amb música catalana i música francesa escollida expressament per a l’ocasió.

El concert començarà amb l’estrena absoluta de tres petites peces que Ros Marbà dedica a tres referents de la música catalana. Es tracta de Tres homenatges: a Toldrà, a Mompou, a Montsalvatge, una obra en tres moviments, cadascun dels quals evoca d’una manera o altra la música i la figura del compositor a qui està dedicada. «He estimat la seva música i els he estimat a ells: era lògic fer-los un homenatge musical», assegura el mestre.

No és l’únic homenatge que conté el programa d’aquest cap de setmana.

El violinista i compositor barceloní, Lluis Benejam, de qui estan a punt de celebrar-se els 50 anys de la seva mort també rebrà un reconeixement en forma d’estrena. El concert comptarà amb dos solistes de luxe: els pianistes Josep Colom i Albert Guinovart que interpretaran Iberian Preludes, concert per a dos pianos, una obra que en la seva versió orquestral no s’havia pogut escoltar mai abans a Barcelona. Benejam es va establir als Estats Units l’any 1959 i va treballar a la Universitat de Montevallo i al Birmingham-Southern College com a professor de composició i instrumentació. L’any 1965, va dedicar els Preludis ibèrics al duet de pianistes residents en aquella universitat americana, format per Robert H. Cowan i la seva dona, Joan Yarbrough Cowan. Es tractava d’un duet de gran prestigi que va fer concerts arreu del món des del 1962 i que, uns anys després (1968), va estrenar el Concert per a dos pianos de Paul Creston.

Per tancar aquesta gran celebració el mestre Ros Marbà ha escollit dues obres de Ravel: Le Tombeau de Couperin i Daphnis et Chloé: Suite núm. 2, una aclucada d’ull a la música francesa que l’ha acompanyat sempre al llarg de la seva carrera.

L’OBC convida les persones que celebren els 80 anys el 2017 al concert

L’Orquestra ha volgut fer extensiva la celebració a totes aquelles persones apassionades de la música que han complert o compliran els 80 anys aquest 2017. Per això, aquelles persones que acreditin aquesta edat mostrant el seu DNI a les taquilles de L’Auditori rebran una entrada gratuïta per assistir al concert del cap de setmana i en el cas que ja tinguin entrada en rebran una altra per compartir la celebració amb qui vulguin.

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies.