COVID-19. Mesures de Seguretat per accedir a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Enrere

Kazushi Ono debuta al capdavant de la London Symphony Orchestra

Aleix Palau
Kazushi Ono debuta al capdavant de la London Symphony Orchestra

El director titular de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Kazushi Ono, debutarà el proper diumenge 20 d'octubre com a director convidat de l'orquestra de Sir Simon Rattle, la London Symphony Orchestra, una de les formacions més prestigioses del món.

El programa, que serà al Barbican Centre de Londres, està format per música dels compositors txecs Antonín Dvořák i Leoš Janáček. Del primer s'interpretarà la Balada de Blaník i del segon el poema simfònic La filosa d'or i l'espectacular Missa Glagolítica, que comptarà amb el London Symphony Chorus (que dirigeix Simon Halsey, director també de l'Orfeó Català) i els solistes vocalsd Lucie Vagenknechtová, Lucie Hilscherová, Aleš Briscein i Jan Martiník.Kazushi Ono
Director


L’estil interpretatiu de Kazushi Ono, tranquil i pausat, traspua una actitud oberta i receptiva, alhora que li permet consolidar el seu domini absolut de la música. Quan dirigeix, transmet missatges complexos amb gestos expressius fluids i una saviesa nodrida per la seva passió inesgotable per fer música amb els altres i explorar-la. Després de la feina acostuma a relaxar-se tornant a tocar passatges del programa de la vetllada al piano. En poques paraules, la música ha estat el motor essencial de la seva vida des de la infantesa.

Com a director musical de la Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra i de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Kazushi Ono, que alhora ocupa també el càrrec de director artístic del Nou Teatre Nacional de Tòquio, gaudeix d’una posició privilegiada des de la qual encomana moltes obres i projectes nous, cosa que ha fet amb molt d’èxit. Entre aquestes obres i projectes hi ha l’èxit orquestral Hibiki, de Mark-Anthony Turnage, que es va estrenar al Suntory Hall abans de participar als Proms de la BBC, i el plaer musical del japonès Akira Nishimura, la nova òpera Asters. Com a membre del comitè cultural dels Jocs Olímpics de 2020, Kazushi Ono va proposar presentar Turandot l’estiu del 2019 amb Alex Ollé com a director i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya al fossat. Aquesta és la primera actuació d’un projecte operístic internacional de dos anys de durada dirigit per Kazushi Ono i desenvolupat per la Tokyo Bunka Kaikan i el Nou Teatre Nacional de Tòquio que exhibeix la vida cultural japonesa en vigílies dels Jocs Olímpics i Paralímpics de 2020.

La flexibilitat musical de Kazushi Ono fa que estigui sol·licitat constantment arreu del món. La seva fama consolidada en l’àmbit operístic l’ha portat a dirigir orquestres com ara la Hallé Orchestra, la BBC Symphony Orchestra, l’Orchestre de Paris, l’Orchestre Philharmonique de Radio France, l’Orchestre de la Suisse Romande i la Houston Symphony Orchestra, on la seva aclamada actuació «es va traduir en un concert de primer ordre impregnat d’emocions fortes, d’una bellesa fràgil i d’una grandesa panoràmica». Entre les seves actuacions operístiques recents hi ha Jeanne d’Arc au bûcher (Joana d’Arc a la foguera), de Honegger (dirigida per Castellucci); la seva última producció com a director principal de l’Opéra national de Lyon, que es recuperarà aquesta temporada a la Monnaie; la lloada creació de Hermann, Der Mieter (El llogater), estrenada a l’Òpera de Frankfurt, i l’obra The Fiery Angel, de Prokofiev, interpretada a Varsòvia i al Festival d’Ais de Provença (sota la direcció de Treliński).

Del 2008 al 2017, Kazushi Ono va ocupar el càrrec de director principal a l’Opéra national de Lyon, un període durant el qual va obtenir reconeixement internacional amb interpretacions emblemàtiques d’obres com ara The Gamblers, de Prokofiev; Lulu, de Berg, i Parsifal, de Wagner. Abans de treballar a Lió, Kazushi Ono havia estat director musical del Reial Teatre de la Monnaie durant sis temporades marcades per un gran èxit, on va agafar el relleu del director Antonio Pappano. Després de la seva trajectòria com a director principal a Lió, va ser condecorat amb la insígnia d’oficial de les Arts i les Lletres per la ministra de Cultura francesa Françoise Nyssen, un altre títol honorífic més que s’afegeix al prestigiós Premi Asahi, que li havien concedit el gener de 2015 per la seva contribució a la societat japonesa. Aquest premi és un reconeixement per a les persones que han contribuït àmpliament al desenvolupament i el progrés de la cultura i la societat japoneses.