COVID-19. Mesures de Seguretat per accedir a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Foto OBC
Altres Concerts de l'OBC

Festival Robert Gerhard

  • Dates 26 de juny 2021
  • Sala Sala Oval, MNAC
  • Cicle Altres Concerts de l'OBC

El tret de sortida del Festival Robert Gerhard és Soirées de Barcelone, una suite orquestral elaborada a partir del que va ser un projecte truncat a causa de la Guerra Civil Espanyola i l’esclat de la Segona Guerra Mundial. Gerhard havia començat a compondre un ballet per a la companyia dels Ballets Russos de Montecarlo, amb guió de Ventura Gassol i coreografia de Léonide Massine, ambientat als Pirineus i amb la tensió entre els ritus pagans i catòlics durant la Nit de Sant Joan com a rerefons. El ballet no va arribar a dur-se mai a terme, i a partir dels fragments conservats es va recompondre, pòstumament, una suite orquestral.

La Simfonia n. 3, “Collages”, és una de les primeres mostres del repertori orquestral del segle XX que incorpora plenament la cinta magnètica com a element simultani a l’escriptura instrumental. Va ser estrenada al Royal Festival Hall de Londres el 1961.
Desert, de Ramon Humet, va ser un encàrrec de l’Orquestra Nacional d’Espanya amb motiu del bicentenari del Museu del Prado. Inspirada pel gravat Anacoreta de Marià Fortuny i per la confluència d’impressions del desert (la vastitud i el buit, la immensitat i la pèrdua), la peça planteja una dialèctica entre la cosmovisió de la immensitat orquestral i l’austeritat del shakuhachi, la flauta de bambú japonesa emprada pels monjos peregrins de la secta budista zen Fuke.

Robert Gerhard: Soirées de Barcelone (1936-38) 17'
Ramon Humet: Desert per a shakuhachi i orquestra (2017-2018) 23'
Robert Gerhard: Simfonia n. 3 Collages (1961) 20'

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Horacio Curti, shakuhachi
Nacho de Paz, direcció